Dobrodošli, prijava ali registracija
Košarica:
0,00 €
century
semperfli
Hardy
greys
GURU
95

Sladkovodni ribolov

Sladkovodni ribolov je pogosto idealen za ribiče začetnike, saj lahko preprosto uživate v ribolovu z obale ali kopnega s preprosto opremo. Priskrbite si dovoljenje za sladkovodni ribolov, naučite se osnov in se odpravite do jezera, rezervoarja, ribnika, potoka ali reke.

Nasveti za sladkovodni ribolov

Zaradi velike dostopnosti do ribiških mest je ta vrsta ribolova idealna za začetnike. Pravzaprav lahko z le nekaj nasveti za sladkovodni ribolov in preprosto opremo za začetnike uživate v sladkovodnem ribolovu v različnih krajih po Sloveniji.

Pomembno za začetnike

  • Preučite globine sladkovodnega mesta, kjer nameravate loviti, saj imajo različne vrste rib rade različne temperature vode
  • Bodite pozorni na čas in vremenske vzorce, saj lahko okoljski dejavniki, kot sta sončna svetloba in lunine faze vplivajo na aktivnost rib
  • Izberite najboljšo vabo za privabljanje sladkovodnih rib. Pogosta živa vaba, ki jih ribiči zelo radi uporabljajo so črvi
  • Prepričajte se, da se vaš pribor ujema z vrsto, ki jo želite ujeti, saj je prava sladkovodna ribolovna oprema ključnega pomena za privabljanje željenih rib
  • Umijte si roke, da povečate svoje možnosti za uspeh, ker imajo ribe občutljiv vonj
  • Bodite organizirani. Da bo vaša izkušnja sladkovodnega ribolova čim bolj prijetna, vso ribiško opremo organizirajte vnaprej.
  • Ne pozabite na pravilen pristop! Zavite vrvice in zataknjene vabe bodo otežile privabljanje rib, zato poskrbite, da boste pribor ustrezno uskladili z vašo metodo in izbiro vabe
  • S seboj imejte tudi primerna oblačila. Od najrazličnejših kosov oblek do dežnika, v primeru, da vas ujame nevihta. Predvsem v poletnem času ne pozabite na kremo za sončenje.

Ko boste obvladovali te osnove sladkovodnega ribolova, boste hitro spoznali, da lahko ulovite številne vrste. Z vsemi različnimi možnostmi se zagotovo za vsakega nekaj najde. Kaj še čakate? Obiščete našo trgovino Monster Bite, si priskrbite primerno opremo in se naučite, kako loviti sladkovodne ribe!

Kam na sladkovodni ribolov?

Kam se boste odpravili na sladkovodni ribolov je odvisno predvsem od rib, ki jih poskušate loviti. V Sloveniji zagotovo ne zmanjka idej, kam se odpraviti po nepozabno izkušnjo.

Naravna jezera

Od majhni gorskih jezer do naravnih. Naravna jezera so zelo aktualna med slovenskimi ribiči. Ribolov se najraje izvaja v bližini povirja reke ali potoka.

Umetna jezera

Umetna jezera so posledica zajezitve ali rudarske dejavnosti, zaradi česar gladina vode niha bolj kot v naravnem jezeru.

Ribniki

Ribniki se lahko nahajajo na javnih ali zasebnih zemljiščih, saj so običajno ustvarjeni za rekreacijske ali kmetijske namene. Če lovite v zasebnem ribniku, se prepričajte, da imate dovoljenje lastnika in upoštevajte vse državne predpise o ribolovu.

Reke in potoki

Reke in potoki ponujajo ribičem eno najboljših ribolovnih izkušenj, saj je mogoče loviti tudi iz čolna, kanuja ali kajaka. Za najboljše možnosti ribolova poiščite, kje se ribe skrivajo in varujejo pred plenilci in vodnim tokom.

Katero vabo za sladkovodni ribolov izbrati?

Preden se odpravite na sladkovodni ribolov, se morate prepričate, da ste opremljeni za uspeh. To pomeni, da izberite vabo na podlagi tega, katero ribo želite uloviti. Za novega ribiča je to lahko velik izziv, saj obstaja toliko različnih vrst vab, kolikor je rib.

Če boste vedeli, kaj je vaša ciljna vrsta, je pri izbire vabe zelo pomembno ali želite živo ali umetno vabo. To je navadno odločitev, ki jo bo ribič sprejel na podlagi preferenc ali preteklih izkušenj. Koliko vab potrebujete? Ribe so muhaste! En dan ne boste ujeli prav nič, naslednjič pa boste lovili ribo za ribo z enako vabo kot prej. Z večjim številom različnih vab boste povečali svoje možnosti za uspeh. Preverite pestro ponudbo vab za morski ribolov na naši spletni strani Monster Bite.

 

Oprema za sladkovodni ribolov

Ko imate vse pripravljeno in ste skoraj pripravljeni na odhod, je čas, da le še zagrabite svojo opremo. Nekateri ribiči vam bodo povedali, da potrebujete le palico, kolut, trnek in nekaj vabe, drugi pa vam bodo podrobno razložili, kako lahko tehnologija spremeni vašo ribolovno igro. Noben ribič pa se ne moti!

Oprema za sladkovodni ribolov, ki jo izberete, bo v veliki meri odvisna popolnoma od vaših lastnih preferenc. Če se za nasvete in predloge obračate ne ostale ribiče, ne pozabite, da je ribolov umetnost in ker se vaša tehnika spreminja glede na določene vrste rib, se bo lahko razlikovala tudi vaša oprema. To kar ustreza enemu ribiču ni nujno, da ustreza tudi drugemu.

 

Vse za sladkovodni ribolov na Monster Bite-u!

Pri Monster Bite-u imamo na voljo opremo za sladkovodni ribolov, ki je primerna za izkušene strokovnjake ali pa začetnike.

Na voljo so najrazličnejše vabe, ribiške palice, ribiške role, laksi in vrvice, hrana in vabe ter razni dodatki, ki pridejo prav pri vaši dogodivščini.

Preverite našo spletno stran ali pa nas obiščite osebno v naši trgovini v Domžalah. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč z nasveti in vam pomagali pri izbiri.